• PHP.pl
    www.php.pl

    Portal PHP

  • Forum - posty
  • Praca w zawodzie programisty

    Cześć,

    od dłuższego czasu mam wewnętrzny dylemat odnośnie pracy w IT.

    Mam 24 lata i skończyłem studia o kierunku: Dietetyka (wiem, do teraz zadaje sobie pytanie dlaczego) - chyba po prostu nie wiedziałem co chcę robić w zyciu i testowałem wszystko co mnie zaciekawiło.

    Skończyłem technikum o profilu informatycznym gdzie nauczyłem się podstaw C++, (a sam nauczyłem się jeszcze podstaw PHP, JS, SQL, HTML, CSS)

    Mam pytanie do osob aktywnych zawodowo - w jaki sposób szukać pracy i czy wogóle jest cień szansy na jej znalezienie przy takich kompetencjach ?

    Kolega z HR podpowiedział mi, że dużo firm przyjmuje młodych zmotywowanych i głodnych wiedzy pracowników, ja wysłałem kilkanascie CV i 0 odzewu.

    Uważacie, że należałoby rozpocząć studia o profilu informatycznym? może zrobić jakieś projekty,portfolio wysyłać czy coś może jeszcze innego ?

    Większość pracowdawców na rynku wymaga często wyksztlacenia informatycznego, doświadczenia komercyjnego i perfekt angielskiego - na dzień dzisiejszy nie dysponuje żadnym.

    Czy znacie może sposób pomimo braków w CV jak szukać pracę lub staż jako programista ? Czy uwazacie, że powinienm zacząć studia od zera albo podejsć jeszcze w inny sposób do tematu?

    Dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif


  • [PHP] Problem zatrzymaniem pętli switch-em z klucza array

    Witam wszystkich serdecznie. Mam następujący kod, który ma pominąć dalszego wykonywania operacji na "wierszu", gdy spełniony jest warunek $row['On_Off'] == 0
    1. $arr_co_and_cu =
    2. 0 => array (0 => '2','Id' => '2',1 => '0','On_Off' => '0'),
    3. 1 => array (0 => '3','Id' => '3',1 => '1','On_Off' => '1'),
    4. );
    5. var_dump($arr_co_and_cu);
    6.  
    7. $i = 0;
    8. foreach($arr_co_and_cu as $row) {
    9. ++$i;
    10. switch ($row['On_Off']) {
    11. case '0':
    12. echo "zatrzymano dalsze wykonywanie pętli nr $i, ponieważ 'On_Off' = ".$row['On_Off']." <br>";
    13. break 1; /* Exit only the switch. */
    14. }
    15. echo "nie zatrzymano pętli nr $i, ponieważ 'On_Off' = ".$row['On_Off']."<br>";
    16. }

    Kod daje następujący wynik:
    Kod
    zatrzymano dalsze wykonywanie pętli nr 1, ponieważ 'On_Off' = 0
    nie zatrzymano pętli nr 1, ponieważ 'On_Off' = 0
    nie zatrzymano pętli nr 2, ponieważ 'On_Off' = 1

    Skoro pętla nr 1 "się zatrzymała", to nie chciałbym, żeby jednak się wciąż wykonywała i tu problem haha.gif
    Chciałbym uzyskać wynik:
    Kod
    zatrzymano dalsze wykonywanie pętli nr 1, ponieważ 'On_Off' = 0
    nie zatrzymano pętli nr 2, ponieważ 'On_Off' = 1


    var_dump array wygląda następująco:
    Kod
    array (size=2)
      0 =>
        array (size=4)
          0 => string '2' (length=1)
          'Id' => string '2' (length=1)
          1 => string '0' (length=1)
          'On_Off' => string '0' (length=1)
      1 =>
        array (size=4)
          0 => string '3' (length=1)
          'Id' => string '3' (length=1)
          1 => string '1' (length=1)
          'On_Off' => string '1' (length=1)

    Wolałbym nie zmieniać pętli foreach($arr_co_and_cu as $row) i struktury array.


  • PHP / GetResponse - zlecę integrację

    Hej, potrzebuję zlecić integrację obecnie działającego formularz (PHP Mailer) z narzędziem GetResponse. Polegać ma to na tym, że dane wysyłane przez formularz (imię nazwisko/telefon/adres e-mail/wiadomość) mają tak jak obecnie wysyłać się na maila, ale trzeba do tego dorobić zapisywanie danych do bazy w GetResponse. Chodzi tylko o ZAPIS nic więcej. API dostępne tutaj: https://apidocs.getresponse.com/v3/resources

    Proszę o oferty na PRIV lub maila mega.san.88[]gmail.com


  • [PHP] - pomoc w zaawansowanym wyszukiwaniu

    Witam wszystkich. Jestem nowy tutaj i mam pytanie. Dla mnie dosyć skomplikowane dla was pewnie to bajka ; ) Mam nadzieje ze poświęcicie mi chwilkę.

    W kolumnie posiadam takie dane:

    Korki Argentyny
    +27.3
    Gra ofensywna

    Spodenki Polski
    +37.2
    Rozgrywanie

    Getry Argentyny
    +37.3
    Kondycja

    Koszulka Colchoneros
    +38
    Kondycja

    Chciałbym żeby tylko pokazało mi poszczególne kolumny w których znajduje sie np "Getry Argentyny kondycja" jak pominąć "+37.3" żeby pokazało mi "Getry Argentyny Kondycja" bez +37.3

    SELECT * FROM `dane` WHERE `items` LIKE '%Getry Argentyny%' - niestety '%Getry Argentyny%' wyszukuje zbyt Wiele ;/ Poniewaz znajduje tez np Getry Argentynu Rozgrywanie, skutecznosc itp ;/
    Czy jest to mozliwe ? Jak zastąpić +37.3 i dodać Kondycje ?


  • Edytor nie działa jak należy

    Cześć,
    Piszę formularz, w pewnym momencie ma się pojawić textarea i dobrze by było, by miała wygląd jak należy.
    Program w uproszczeniu składa się z dwóch plików
    wyswigStart.php i wyswig.php
    WyswigStat.php wygląda następująco
    1. <META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
    2. <script src="http://code.jquery.com/jquery-2.1.1.min.js"></script>
    3. <script src="nicEdit/nicEdit.js"></script>
    4. <script type="text/javascript">bkLib.onDomLoaded(nicEditors.allTextAreas);</script>
    5. <script type="text/javascript">
    6. function dodawarka(){
    7. $.get( "wyswig.php", {dane:$("#dane").val()
    8. } ).done(function( data ) {
    9. $("#wyniki").html(data);
    10. });
    11. }
    12. </head>
    13. <button class='button buttonPanel' onclick='dodawarka()'>Dodaj ofertę</button>
    14. <div id='wyniki'></div>
    15. opis: <textarea width="300px"></textarea>
    16. </body>
    17. </html>


    Textarea w powyższym pliku została umieszczona tylko po to by sprawdzić czy nicEdit działa - wykasowanie jej niczego nie zmienia w działaniu programu.

    i plik wyswig.php
    1. opis: <textarea width="300px"></textarea>


    i teraz cały problem polega na tym, że textarea w pliku wyswig niczym się nie różni od zwykłego inputa (poza wielkością). Zwyczajnie nie widzi tego nicEdit.
    Zmiana miejsca wklejenia nicEdit (script napisany kursywą - przeniesienie tych linijek do pliku wyswig.php) zmienia tylko tyle, że osobno uruchomiony program wyswig.php wyświetla się z ładną textareą natomiast jeżeli ten plik zostanie uruchomiony za pomocą funkcji z pliku wyswigStart to "jest zwykły input".

    Jak sprawić by pomiędzy div=wyniki wyświetlała się ładna textarea?
    Nie mam pomysłu.


  • [PHP]Pomocy przy zadaniu na studia

    Witajcie czy chciałby ktoś mi pomóc i podpowiedzieć co dopisać do kodu aby strona działała tak jak tutaj http://zarzadmistracja.ugu.pl/index.php
    moja strona - http://www.kamil94sobala.ugu.pl/index.php

    Przepisałem linie kodu po wciśnięciu f12 ale i tak po wprowadzeniu wpisu, wyświetla się on bez opcji pola typu RADIO czyli możliwością zaznaczenia i edytowania wpisu albo jego usunięcia.

    Tutaj dotychczasowa treść kodu


    CODE
    CODE
    IMIE NAZWISKO - Administracja<br />
    <form action="index.php" method="post">
    Dodaj wpis: <input type="text" name="wpis" size="50" maxlength="50">
    maksymalnie 50 znaków
    <br>
    <input type="submit" value="Dodaj wpis" name="dodaj"/>
    <br>
    <input type="submit" value="Kasuj zaznaczone" name="kasuj"/>
    <br>
    <input type="submit" value="Edytuj zaznaczone" name="edytuj"/>
    <br>
    <hr>
    <?php
    include("config.php");
    $wpis = $_POST['wpis'];
    $dodaj = $_POST['dodaj'];
    if ($dodaj)
    {
    $queryl = "INSERT INTO db695302 . `wpisy` (`id` , `wpisy`) VALUES (NULL , '$wpis')";
    mysql_query ($queryl);}
    $query = "SELECT * FROM wpisy ORDER BY id DESC";

    $result = mysql_query ($query);

    while ($row = mysql_fetch_array ($result)) {
    $x = $row [1];
    print "$x <br />";}




  • Laravel Rejestracja - tworzenie unikalnego identyfikatora usera

    Panowie mam pytanie odnośnie zedytowania auth Laravela odnośnie rejestracji.
    Obecny kod RegisterController.php

    1. namespace App\Http\Controllers\Auth;
    2.  
    3. use App\{User,Role};
    4. use App\Http\Controllers\Controller;
    5. use Illuminate\Support\Facades\Validator;
    6. use Illuminate\Foundation\Auth\RegistersUsers;
    7.  
    8. class RegisterController extends Controller
    9. {
    10.  
    11. use RegistersUsers;
    12.  
    13. protected $redirectTo = '/admin';
    14.  
    15. public function __construct()
    16. {
    17. $this->middleware('guest');
    18. }
    19.  
    20.  
    21. protected function validator(array $data)
    22. {
    23. return Validator::make($data, [
    24. 'user' => 'required|string|max:255',
    25. 'email' => 'required|string|email|max:255|unique:users',
    26. 'password' => 'required|string|min:6|confirmed',
    27. ]);
    28. }
    29.  
    30.  
    31. protected function create(array $data)
    32. {
    33. $user = User::create([
    34. 'user' => $data['user'],
    35. 'email' => $data['email'],
    36. 'password' => bcrypt($data['password']),
    37. ]);
    38.  
    39. // tu chciałbym dodać id_user = numer generowany
    40. }
    41. }


    teraz do tego chciałbym dodać coś takiego w czystym php'ie by wyglądało tak:

    1.  
    2. $jest = false;
    3. do{
    4. $id_user = rand(0, 999999999);
    5. $id_user = str_repeat('0', 9-strlen($id_user)) . $id_user;
    6.  
    7. $result = 'SELECT count(`id_user`) FROM users WHERE id_user = '$id_user '
    8. $sql = mysql_query($result);
    9. $jest=mysql_num_rows($sql)>0;
    10. }
    11. while($jest);


    Czy ktoś wie jak to połączyć ze sobą ? smile.gif


  • [SQL][PHP]aktywacja konta

    Witam mam pytanie jak zmienic to zeby nie czytalo pliku mail.php tylko wysyłało odrazu link aktywacyjny na adres email tak jak w 2 przykładzie
    1. $activation_url = 'http://www..pl/login.php?do=activate&hash='.$sn_hash;
    2.  
    3. $content1 = 'Witaj Na .pl, '.$sn_login.'!';
    4. $content2 = 'Dokonałeś rejestracji w serwisie .pl podając adres <strong>'.$sn_email.'</strong>
    5. . Aktywuj teraz swoje konto klikając odnośnik: <a href="'.$activation_url.'">'.$activation_url.'</a>. Życzymy przyjemnego korzystania z serwisu.';
    6.  
    7. echo '<p class="OKAY">Twoje konto zostało utworzone. Dokonaj aktywacji konta za pośrednictwem e-maila, który do Ciebie wysłaliśmy. Życzymy przyjemnego korzystania z serwisu .pl</p>';
    8.  
    9. $mail_layout = @file_get_contents('./mail.php');
    10. $mail_layout = str_replace('__CONTENT1', $content1, $mail_layout);
    11. $mail_layout = str_replace('__CONTENT2', $content2, $mail_layout);
    12.  
    13. include('./class/class.mail.php');
    14.  
    15. new Mail($sn_email, "Aktywacja konta w serwisie pl", $mail_layout);
    16.  
    17. }
    18.  
    19. }
    20.  
    21. }
    22. }
    23. }
    24. }
    25. }
    26. }
    27.  
    28. }
    29. ?>
    30.  
    31. <div class="loginto">
    32.  
    33. <form action="login.php" method="post">


    1.  
    2. // Pobierz hash
    3.  
    4. $user_hash = $r['user_hash'];
    5.  
    6. // Pobierz login
    7.  
    8. $user_login = $r['user_login'];
    9.  
    10. // Generuj nowe hasło
    11.  
    12. $user_new_pass = md5(mktime() + rand(0, 1000));
    13.  
    14. $user_new_pass = substr($user_new_pass, 0, 8);
    15.  
    16.  
    17.  
    18. $user_new_pass_encoded = $user_new_pass;
    19.  
    20.  
    21.  
    22. // Generuj link zmiany hasła
    23.  
    24. $remind_url = 'http://nazwa.pl/login.php?do=pass_set&user_hash='.$user_hash.'&p='.$user_new_pass_encoded;
    25.  
    26.  
    27.  
    28. // Generuj treść emaila
    29.  
    30. $email_body = "
    31.  
    32. <p>Przypomnienie hasła w serwisie nazwa</p>
    33.  
    34. <p>Twój login to: <strong>$user_login</strong></p>
    35.  
    36. <p>Twoje nowe hasło to: <strong>$user_new_pass</strong></p>
    37.  
    38. <p>By aktywować swoje nowe hasło kliknij link:</p>
    39.  
    40. <p><a href=\"$remind_url\">$remind_url</a></p>
    41.  
    42. <p>--</p>
    43.  
    44. <p>Zespół nazwa</p>";
    45.  
    46.  
    47.  
    48. include('./class/class.mail.php');
    49.  
    50. new Mail($user_email, "Przypomnienie hasła w serwisie NAZWA", $email_body);


  • 3 3 (2019, , )

    3
    3
    3




    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16


    3 3 , 3 3 .
    3 , 2019 , 3 , 3 , 3 .
    3 3 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12


    5 HBO 2019 (2019, °, ) 5 HBO 2019 () / 94 () / 94 (2019, °, ) 93 (2019, °, ) 93 93 4 : 4 4 4 (2019, °, ) 3 3 (2019, °, ) 2 (2019, °, ) 2 : 4 HBO 2019 : 4 HBO 2019 4 HBO 2019 5 HBO 2019 5 HBO 2019 3 3 5 HBO 2019 5 HBO 2019 5 HBO 2019 HBO 2019 5 HBO 2019 5 HBO 2019 5 () / 91 () / 91 () / 91 5 5 HBO 2019 3 HBO 2019 3 - 3 - 3 - 3 : 95 95 5 5 5 (2019, °, ) 5 5 5 () / 96 () / 96 (2019, °, ) 5 : 5 5 4 HBO 2019 4 HBO 2019 5 : 5 5 5 5 4 4 4 95 95 95 () / 95 (2019, °, ) () / 95 4 4 4 5 : 5 5 HBO 2019 5 HBO 2019 5 HBO 2019 HBO 2019 4 HBO 2019 4 HBO 2019 4 3 HBO 2019 3 HBO 2019 - 4 - 4 4 HBO 2019 : 4 HBO 2019 (2019, °, ) HBO 2019 5 HBO 2019 5


  • 5 HBO 2019 5 HBO 2019 (2019, , )

    5 HBO 2019
    5 HBO 2019
    5 HBO 2019




    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16


    5 HBO 2019 (2019, , ) , 5 HBO 2019 (2019, , ) .
    5 HBO 2019 , 2019 , 5 HBO 2019 , 5 HBO 2019 , 5 HBO 2019 .
    5 HBO 2019 (2019, , ) (HD). 1 1 1; 2 2 2; 3 3 3; 4 4 4. 5 5 5; 6 .


    hbo 4 hbo 4 hbo 4 (2019, °, ) 93 93 93 () / 94 () / 94 94 94 : 3 : 3 3 3 HBO 2019 4 HBO 2019 4 HBO 2019 4 3 HBO 2019 3 HBO 2019 HBO 2019 3 (2019, °, ) HBO 2019 3 93 93 : HBO 2019 4 HBO 2019 4 (2019, °, ) 3 HBO 2019 3 HBO 2019 () / 92 (2019, °, ) () / 92 3 HBO 2019 (2019, °, ) 3 HBO 2019 3 HBO 2019 HBO 2019 5 HBO 2019 5 5 (2019, °, ) 5 () / 96 : () / 96 4 4 HBO 2019 3 HBO 2019 3 HBO 2019 3 HBO 2019 4 HBO 2019 4 (2019, °, ) () / 95 (2019, °, ) () / 95 3 HBO 2019 3 HBO 2019 3 HBO 2019 () / 92 : () / 92 (2019, °, ) 3 HBO 2019 3 HBO 2019 HBO 2019 5 : HBO 2019 5 4 HBO 2019 4 HBO 2019 5 5 5 - 3 - 3 4 HBO 2019 4 HBO 2019 - 5 - 5 (2019, °, ) 4 4 () / 91 : () / 91 (2019, °, ) () / 93 () / 93 (2019, °, ) () / 95 : () / 95 3 3 :


  • test just

    buy my essay buy cheap essay online buy essay papers online buy custom essay online buy essay online cheap buy college essay buy cheap essay essay buy essays online to buy where to buy essays buy essay papers cheap cheap essays to buy buy essay online for cheap
    buy essay buy college essays buy custom essays online where can i buy an essay buy an essay paper buy essays online safe where can i buy an essay online buy essay online for cheap buying essay buy essays online safe buy essay papers online buy cheap essays online buy essay papers essays to buy buy essay writing online where can i buy an essay online buy essay papers cheap where can i buy essays online buy essays online reviews buy essays online cheap
    buy essays for college buy cheap essay online buy essays online safe buy an essay online buy essays online cheap where can i buy an essay online essay buy buy cheap essay buy essay paper buy essay papers online buy essay cheap buy essays online reviews where can i buy essays online buy a essay buy essays online buy essay papers online buy essay cheap online buy essays for college buy custom essay online buy an essay buying essay
    buy custom essays best website to buy essays buy custom essay buying essays buying essay essays online to buy essay buy buy essay online cheap buy college essay buy essays online reviews buy cheap essay buying essay cheap essay buy buy college essays buy an essay
    buy college essays online buy custom essay buy argumentative essay buy an essay online buy a essay buy pre written essays buy essay online buy an essay cheap buying essays cheap essay buy buy cheap essays online buy an essay online buying essays online where can i buy an essay buy essay paper best website to buy essays


  • Segregowanie po ID

    Otóż tak, mam drobny problem, bo chciałbym, aby rekordy w tabeli były segregowane według kolumny "miejsce", ponieważ narazie w tabeli panuje syf, jednak nie wiem jak to zrobić.

    Poniżej wklejam schemat tabeli, może on rozjaśni moją wypowiedź:


    1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klan` (
    2. `miejsce` int(11) DEFAULT NULL,
    3. `liga` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
    4. `poziom` int(11) DEFAULT NULL,
    5. `tag` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
    6. `nick` varchar(25) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
    7. `ranga` varchar(10) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
    8. `donated` int(11) DEFAULT NULL,
    9. `received` int(11) DEFAULT NULL,
    10. `roznica` int(11) DEFAULT NULL,
    11. `puchary` int(11) DEFAULT NULL,
    12. `aktualizacja` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL,
    13. `data` varchar(100) COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL
    14. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci;


  • Podpis kwalifikowany

    Witam szanownych forumowiczów. Przewertowałem juz chyba caly Internet w poszukiwaniu informacji na temat elektronicznego podpisu oraz wykorzystaniu go w aplikacjach internetowych pisanych w php i niestety informacji na ten temat prawie w ogole nie ma.

    Zastanawia mnie w jaki sposob podpisac formularz takim podpisem. Jak powszechnie wiadomo w php mozna taki formularz podpisac pliczkiem z certyfikatem, ale jest to dosyc uciazliwe. Nie po to sie kupowalo karte, aby podczas podpisywania uploadowac plik. Zwykly kowalski przeciez sie pogubi. Mi glownie chodzi o automatyczne podpisanie formularza, bezposrednio po wlozeniu karty.

    Czy ktos z szanownych Forumowiczow pisal aplikacje z wykorzystaniem podpisu kwalifikowanego? Moze ktos jest w stanie sie podzielic wiedza na ten temat? Jak podpisac formularz owym podpisem? Czy to jest w ogole mozliwe w php? Spotkalem sie juz z programami okienkowymi, ktore wyciagaja zainstalowane certyfikaty z systemu i podczas podpisywania emaila badz jakiegos dokumentu uzytkownik wybiera swoj certyfikat. Nastepnie po wybraniu odpowiedniego certyfikatu program prosi o wlozenie karty do czytnika i wowczas nastepuje podpisanie dokumentu. A jak to wyglada w php?

    --
    pozdrawiam
    omnibus


  • [Java][PHP][MySQL]telnet with websocket

    Witam... czy da się połączyć Telneta z WebSocketami... mianowicie... do serwera jest dostęp przez telnet który ściąga informacje jakieś i tylko za jego pomocą jestem w stanie uzyskać zmianę informacji... w żaden inny sposób nie idzie zmienić tego "GŁUPIEGO" środowiska bo to jakiś wyższy program z lat 80tych, ale działa tylko dzięki telnetowi z czasów PRL... Kurczę... jak websocket może uzyskać informację w czasie rzeczywistym chociażby z bazy, nie mając podłączonego klienta? Mission Imposible ? Ja bym bardziej dał tutaj możliwość wykorzystania funkcji ajax (bez sensu). albo cron jobs (bardziej prawdopodobna)
    Jeżeli chodzi o cron jobs to czy windows server posiada tę funkcję ? Z tego co pamiętam to była chyba w systemie. ale ja nawet nie wiem na ile wtajemniczony w projekt jestem, sam go programując...


  • [SQL] Tworzenie funkcji i wyzwalaczy

    Witam. Moim zadaniem jest stworzenie funkcji i wyzwalacza, które podczas wypożyczenia płyty wypiszą danemu klientowi wszystkie przez niego wypożyczone płyty wraz z ich ceną.
    mam kilka tabel:
    tabela klient
    imie | nazwisko | nr_dowodu | id_klienta
    ---------+----------+------------+------------
    Jan | Kowalski | DB230398 | 1
    Adrian | Wicki | AFF456433 | 5
    Iwona | Wisniak | AFF456434 | 6
    Jolanta | Ponicka | AFF456452 | 7
    Adam | Brzeski | AFG456432 | 8

    tabela wypozyczenie
    kto_wypozyczyl | co_wypozyczyl | data_wypozyczenia | data_zwrotu
    ----------------+---------------+----------------------------+-------------
    1 | 5 | 2019-04-08 11:20:48.860313 |
    5 | 6 | 2019-04-08 11:22:44.94124 |
    6 | 4 | 2019-04-08 11:22:58.236129 |
    7 | 5 | 2019-04-08 11:23:12.188344 |

    tabela plyta
    tytul | numer | cena | gatunek
    -------------------+-------+-------+---------
    Shrek | 1 | 15.00 | 1
    Calineczka | 3 | 15.00 | 4
    Hellboy | 6 | 15.00 | 9
    Constantine | 5 | 20.00 | 5
    Szeregowiec Dolot | 4 | 10.00 | 4
    Piraci z Karaibow | 2 | 20.00 | 7

    Mam napisaną taką funkcję:
    CREATE OR REPLACE FUNCTION newwyp() returns TRIGGER
    LANGUAGE 'plpgsql'
    AS
    '
    DECLARE
    x int;
    BEGIN
    IF (SELECT id_klienta FROM klient WHERE id_klienta=NEW.kto_wypozyczyl) IS NOT NULL THEN
    x= (SELECT co_wypozyczyl FROM wypozyczenie WHERE kto_wypozyczyl=NEW.kto_wypozyczyl);
    RAISE NOTICE ''Wypozyczone plyty to %'',x;
    RETURN NEW;
    ELSE
    RAISE NOTICE ''Klient nie ma wypozyczen'';
    RETURN NULL;
    END IF;
    END;
    ';

    oraz wyzwalacz

    CREATE TRIGGER aktualizacja
    AFTER INSERT ON wypozyczenie
    FOR EACH ROW EXECUTE PROCEDURE newwyp();

    W jaki sposób mogę zrobić to, żeby funkcja po dodaniu wypożyczenia dla danego klienta zwracała jego wszystkie wykonane do tej pory wypożyczenia?


  • Pecking status cheap issue instruction

    best essay writing service
    write my essay for me

    best cbd oil for pain
    <a href="http://bestcbdoil4pain.com">cbd oil for pain
    </a> cbd vape juice
    <a href="http://cbdvapejuice1.com">cbd vape pen
    </a> cannabidiol
    <a href="http://cannabisoil-cannabidiol.com">cannabidiol
    </a> cialis over the counter walmart
    <a href="http://walmart-cialis.com">cialis over the counter at walmart
    </a> levitra 20 mg
    <a href="http://viagrawithoutdoctorpres.net">viagra for sale
    </a> cannabidiol
    <a href="http://cbdoilforsales.com">cbd oil
    </a>
    write my essay
    write my essay for me
    viagra without a doctor prescription usa
    <a href="http://withoutdoctorx.com">viagra without a doctor
    </a> viagra without a doctor prescription
    <a href="http://withoutdoctorz.com">viagra without a doctor
    </a> viagra usa
    <a href="http://xlviagravfs.com">generic viagra online
    </a> viagra for men
    <a href="http://xlviagragen.com">generic viagra online
    </a> viagra sale
    <a href="http://xlviagrabtc.com">cheap viagra for sale
    </a> buy generic viagra
    <a href="http://gtviagragen.com">viagra generic
    </a> viagra generic
    <a href="http://gnviagravrx.com">viagra for men
    </a> buy levitra online
    <a href="http://levitranrx.com">generic levitra usa
    </a> levitra 20 mg
    <a href="http://levitrastr.com">levitra online
    </a> generic levitra online
    <a href="http://levitracan.com">buy generic levitra online
    </a>
    write my paper
    write my essay for me

    write my paper for me
    custom writing


  • obsługa aparatu

    Cześć,
    Piszę aplikację, która zrobi zdjęcie a następnie to zdjęcie zapisze na serwerze. Jednak mam pewien problem z jego zapisaniem. W katalogu upload tworzy mi się plik z zdjęciem, jednak nie da się go odtworzyć, pisze, że plik jest uszkodzony, ma 0 B.
    Gorąca prośba o pomoc.


    Mój kod:

    1. // Set constraints for the video stream
    2. var constraints = { video: { facingMode: "environment" }, audio: false };
    3. // Define constants
    4. const cameraView = document.querySelector("#camera--view"),
    5. cameraOutput = document.querySelector("#camera--output"),
    6. cameraSensor = document.querySelector("#camera--sensor"),
    7. cameraTrigger = document.querySelector("#camera--trigger")
    8. // Access the device camera and stream to cameraView
    9. function cameraStart() {
    10. navigator.mediaDevices
    11. .getUserMedia(constraints)
    12. .then(function(stream) {
    13. track = stream.getTracks()[0];
    14. cameraView.srcObject = stream;
    15. })
    16. .catch(function(error) {
    17. console.error("Oops. Something is broken.", error);
    18. });
    19. }
    20. // Take a picture when cameraTrigger is tapped
    21. cameraTrigger.onclick = function() {
    22. cameraSensor.width = cameraView.videoWidth;
    23. cameraSensor.height = cameraView.videoHeight;
    24. cameraSensor.getContext("2d").drawImage(cameraView, 0, 0);
    25. cameraOutput.src = cameraSensor.toDataURL('image/png');
    26. cameraOutput.classList.add("taken");
    27. // track.stop();
    28. };
    29. // Start the video stream when the window loads
    30. window.addEventListener("load", cameraStart, false);
    31.  
    32.  
    [JAVASCRIPT] pobierz, plaintext



    Plik index.php

    1. <!doctype html>
    2. <html lang="pl">
    3. <head>
    4. <meta charset="utf-8">
    5. <meta http-equiv="x-ua-compatible" content="ie=edge">
    6. <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, shrink-to-fit=no">
    7. <title>Camera App</title>
    8. <link rel="stylesheet" href="style.css">
    9. <!-- <script type="text/javascript" src="skrypt.js"> </script>-->
    10.  
    11. </head>
    12. <body>
    13. <form method="POST" action="storeImage.php">
    14. <!-- Camera -->
    15. <main id="camera">
    16. <!-- Camera sensor -->
    17. <canvas id="camera--sensor"></canvas>
    18. <!-- Camera view -->
    19. <video id="camera--view" autoplay playsinline></video>
    20. <!-- Camera output -->
    21. <img src="//:0" alt="" id="camera--output">
    22. <!-- Camera trigger -->
    23. <button id="camera--trigger">Take a picture</button>
    24. </main>
    25. <!-- Reference to your JavaScript file -->
    26. <script src="app.js"></script>
    27. </form>
    28. </body>
    29. </html>
    30.  


    plik storeImage.php

    1. <?php
    2.  
    3. $img = $_POST['image'];
    4. $folderPath = "upload/";
    5.  
    6. $image_parts = explode(";base64,", $img);
    7. $image_type_aux = explode("image/", $image_parts[0]);
    8. $image_type = $image_type_aux[1];
    9.  
    10. $image_base64 = base64_decode($image_parts[1]);
    11. $fileName = uniqid() . '.png';
    12.  
    13. $file = $folderPath . $fileName;
    14. file_put_contents($file, $image_base64);
    15.  
    16. print_r($fileName);
    17.  
    18. ?>


    Po kliknięciu Take a picture pojawiają mi się błędy jak niżej sad.gif

    blad


  • zainfekowana strona, wiele folderów i plików

    Witam,

    Mam od kilku dni problem.
    Moja stronka (własna, nie jest postawiona na żadnym CMSie) została zainfekowana i w jakiś sposób tworzone jest na niej mnóstwo folderów z podfolderami i plikami w losowych nazwach.

    Zastanawiałem się w czym szukać przyczyny i gdzie może być ewentualna dziura w kodzie...
    Hasło do FTP zmieniałem już kilkukrotnie i nic nie chce pomóc.

    Byłbym wdzięczny za jakąś sugestię na co zwrócić szczególną uwagę.


  • Tylko Władza - gra polityczna online



    ”Droga do władzy usłana jest hipokryzją... i ofiarami w ludziach” ~ Frank Underwood

    Czy oglądając kiedyś w telewizji obrady Sejmu zastanawialiście się jak to jest być „po tamtej stronie”? Jak to jest przemawiać przed olbrzymim audytorium, brylować w mediach i kreować losy państwa? Czy chcieliście poczuć chłód brązowej skóry, którą obity jest fotel Premiera? A może przy akompaniamencie „Marsza Generalskiego” wyjść z prezydenckiej limuzyny i dokonać inspekcji oddziałów wojskowych? Wszystko to macie szansę odczuć w grze przeglądarkowej Tylko Władza.

    Tylko Władza jest grą polityczną osadzoną w czasach współczesnych. Zadaniem graczy jest pokierowanie losami Polski w sytuacji geopolitycznej, którą kreuje Mistrz Gry. Rządzący uporać będą musieli się z takimi samymi problemami z jakimi trudzą się realne rządy – protestami społecznymi, wojnami, konfliktami międzynarodowymi, klęskami żywiołowymi, sporami światopoglądowymi czy problemami gospodarczymi. Ponadto zadaniem graczy w pierwszej fazie rozgrywki będzie również ukształtowanie systemu politycznego Polski poprzez przygotowanie i uchwalenie Konstytucji. To tylko od Was będzie zależało, czy Polska Waszych marzeń ma być republiką prezydencką, semiprezydencką czy parlamentarną, a może nawet monarchią! Oczywiście władza nie jest nikomu dana od razu. Aby ją zdobyć należy wykazać się szerokimi umiejętnościami interpersonalnymi, które pozwolą Wam założyć własną partię, zebrać ludzi i wygrać wybory lub dostać się do władzy poprzez partię już istniejącą. Waszymi przeciwnikami w grze będą inni, żywi gracze, dlatego rozgrywka będzie absolutnie nieprzewidywalna. Jako rządzący będziecie mieli okazję tworzyć prawo i zarządzać państwem wyłącznie według Waszych upodobań. Ale uważajcie! Opozycja nigdy nie śpi...

    Jeżeli nie chcesz zostać Prezydentem, Premierem, czy Ministrem, to ta gra również może być dla Ciebie. Wybrać możesz bowiem wiele odmiennych dróg kariery. Znasz się na prawie i chcesz czuwać nad jego przestrzeganiem? W grze Tylko Władza możesz zostać sędzią i sprawować wymiar sprawiedliwości nad graczami. Czy jako sędzia musisz być apolityczny? Teoretycznie tak, ale wszyscy wiemy, że praktyka bywa różna... Interesujesz się wojskowością? Wstąp w szeregi Sił Zbrojnych i oddaj zasługi Ojczyźnie. Wszak jak pokazuje przykład Napoleona kariera wojskowa jest znakomitą drogą do władzy politycznej. A może chcesz założyć organizację pozarządową i zajmować się problemami określonych grup społecznych? Związek zawodowy? Kościół? Organizację broniącą praw mniejszości seksualnych? W grze Tylko Władza wszystko to jest możliwie. Lubisz pisać artykuły? Chcesz kreować opinię publiczną? Możesz założyć swoją gazetę i publikować w niej artykuły. Jej powodzenie zależeć będzie wyłącznie od Ciebie, a duża sprzedaż artykułów innym obywatelom daje konkretne zarobki. Możesz również zatrudnić w swoim czasopiśmie innych redaktorów i stworzyć własne imperium medialne.

    Obecna edycja gry wystartowała 19 maja 2019 roku około godziny 18. Poprzednie edycje (w bardziej zubożałej wersji gry) miały miejsce w roku 2013 i 2016. Pierwsze wybory parlamentarne i prezydenckie odbędą się 1 czerwca 2019 roku. Czas przedwyborczy warto wykorzystać na budowę własnego środowiska politycznego oraz uchwalenie Konstytucji, która przyjęta będzie w ogólnokrajowym referendum. Gra jest prowadzona całkowicie non-profit. Posiadamy również powiązany z grą serwer Discord, który wykorzystany być może do prowadzenia luźniejszych rozmów głosowych, a także do debat przedwyborczych.

    Link do gry:
    https://tylkowladza.eu

    Serdecznie zapraszamy! Sięgnij po władzę już dziś!


  • Find a freelance systems engineer

    Systems engineering is an interdisciplinary turf of engineering and engineering management that centers around on how to design and manage composite systems over their life cycles. The systems engineer plays a vital role in the multi-dimensional computer world. Primarily they define the customer/s or stakeholder/s needs and essential functionality in the early stages of product or service development cycle.
    Read more @
    https://www.fieldengineer.com/skills/systems-engineer


  • Wyświetlanie strony przy routingu

    Cześć, jestem dość świeży w routingu. Co prawda już się zacząłem z tym bawić, ale nie chcę zrobić sobie złych nawyków ani tym bardziej złego kodu. Będę bardzo wdzięczny jeśli rzucicie na to okiem i powiecie czy można tak robić i czy jest to dobre rozwiązanie. Jeśli nie to proszę o sugestię co zmienić/co i jak zrobić.

    Otóż korzystam z AltoRouter. Mój kod wygląda tak:
    1. // Router
    2. $router = new altoRouter();
    3. $view = new view($account, $profile);
    4.  
    5. $router->map('GET', '/', function() use($view){
    6. $view->render('homepage', 'Panel');
    7. });

    Stworzyłem obiekt z metodą render, aby nie includować po stokroć plików header oraz footer. Pierwszy string w powyższym kodzie to nazwa pliku jaki ma zostać wczytany, a drugi to tytuł strony. Natomiast klasa wygląda tak:
    1. class view{
    2. public function __construct($account, $profile){
    3. $this->account = $account;
    4. $this->profile = $profile;
    5. }
    6. public function render($page_name, $page_title){
    7. $this->account->isLogged();
    8. global $db;
    9. if(is_readable('views/panel/templates/header.php')){
    10. require 'views/panel/templates/header.php';
    11. }
    12. if(is_readable('views/panel/'.$page_name.'.php')){
    13. require 'views/panel/'.$page_name.'.php';
    14. }
    15. if(is_readable('views/panel/templates/footer.php')){
    16. require 'views/panel/templates/footer.php';
    17. }
    18. }
    19. }

    W docelowej stronie (homepage.php), chcąc uzyskać dostęp do jakiejś zmiennej, muszę wcześniej przekazać ją do metody. I na końcowej stronie wyświetlam ją poprzez $this-> moja zmienna/metoda. Czy to jest dobry sposób czy macie jakieś lepsze rozwiązania? Bo przyznam, że wydaje mi się to dziwne, że muszę przekazywać dużo zmiennych do konstruktora klasy view (w przykładzie ich nie ma, ale w skrypcie to m.in zmienna z bazą danych, kontem, profilem i jeszcze parę innych, które akurat na tej stronie są mi potrzebne)


  • [PHP][SOAP] Potrzebna pomoc w uwierzytelnianiu Webservice

    Witajcie, czy ktoś z Was miał już kontakt z webservicami firmy assecobs? Konkretnie chodzi o nowy system awizacji dostaw MAD agatameble.
    Do uwierzytelniania każdej metody wymagają specjalnego nagłówka AssecoBS-WebKatalog-Authentication w formacie Logo/Operator/md5(haslo).
    O ile w soapUI wszystko śmiga to próba użycia metod php soapheader zawodzi :/


  • Hosting i domeny

    Gdzie aktualnie mają dobre oferty zarówno na hosting oraz domeny. Hosting pod pocztę i stornę z obsługą PHP, MySQL itd. Raczej standard. Czy warto rozdzielać usługi - domena u innego operatora a hosting u innego?


  • if pole1=1 to pole2=5

    Po długiej nieobecności witam wszystkich ponownie smile.gif


    Mam pytanko, jak zrobić w PHP lub samym PHPMyAdmin coś takiego, że mam bazę danych SAMDB i tabelę w niej o nazwie SONGLIST. W tabelce tej są m.in. takie pola: FILENAME i SONGTYPE.

    Pytanie, w jaki sposób zmienić pole songtype na 5, jeśli pole filename spełni warunek, że będzie zawierało dane "/music/wolne/*"?

    Kompletnie nie wiem, jak to ugryźć, a znalazłem coś takiego

    1. UPDATE songlist SET songtype = 5 WHERE filename = '%/muzyka/wolne/%'


    ten kod zmiania utwory bedace w tym folderze, nawet, jesli nie chce, aby folder "/muzyka/wolne/2/" sie aktualizował


  • Lahko pomagam pri razvoju foruma

    I am from Slovenia. I can help with build this forum. Thanks for approved.

    Jaz sem Slovenka. Lahko pomagam pri razvoju foruma.


  • Oddaj swój głos na ten kanał





    Wybierz ocene